page contents Книжен ъгъл: „Проектът Остин“ или класиката, пренаписана днес
Предоставено от Blogger.

„Проектът Остин“ или класиката, пренаписана днес

14.7.15

Еднорог представя у нас британския литературен експеримент

Апетитът за нови и нови адаптации на романите на обичаната Джейн Остин не стихва от години. Последният и най-амбициозен проект в тази насока обединява няколко известни съвременни британски писатели, сред които добре познатите на българските читатели Вал Макдърмид и Алегзандър Маккол Смит - те пренасят в съвременността някои от най-известните творби на Джейн Остин, добавяйки своя неповторим почерк към класическия текст.

Изключително популярната авторка на криминални трилъри Вал Макдърмид представя своята съвременна версия на романа „Абатството Нортангър”, в което главната героиня вече не е влюбена в готическите романи, а във ...вампирската поредица „Здрач”.

Седемнайсетгодишната Кат Морланд живее затворено сред семейството си в едно селце в Дорсет, далеч от романтиката и вълненията, за които копнее. И когато заможните им съседи канят Кат да отиде с тях на фестивала на изкуствата в Единбург, тя е сигурна, че за нея това е начало на вълнуващи приключения.

Неопитното, романтично момиче е увлечено в един постоянен празник – нови приятели и приятелки, танци, театрални постановки, вихърът от събития на фестивала в Единбург. Появата на красивия, но загадъчен Хенри Тилни осигурява и романтичната страст, която Кат е виждала в мечтите си.

Но не всичко е такова, каквото изглежда. Истински ли са новите приятелства? Какво се крие зад очарователната фасада на изисканото семейство Тилни, каква тайна лежи спотаена в мрачната грамада на тяхното семейно имение, абатството Нортангър? Недоразумения, интриги и злонамереност, както и собствената й наивност поставят спънки по пътя на Кат към голямата любов.

През юли ще бъде издадена и съвременната версия на „Разум и чувства” от Джоана Тролъп, а верните фенове на Алегзандър Маккол Смит ще могат да се срещнат отново с британския вълшебник на перото и неговата преработка на един от най-популярните романи на Джейн Остин – „Ема”.

Шотландката Вал Макдърмид е сред най-добрите автори на психологически трилъри в света. Изключително популярна е не само на стария континент, но е публикувана в многомилионни тиражи и в САЩ.

Лауреат е на множество награди, като престижното отличие “Златен кинжал” за най-добър криминален роман на Асоциацията на писателите на криминални романи - негови носители са автори като Иън Ранкин, Рут Рендъл и Джон льо Каре.

През 2005 г. получава и наградата „Иконите на Шотландия” за най-добър шотландски писател. През 2009 е приета в Залата на славата за автори на трилъри, през 2010 е удостоена с престижния “Диамантен кинжал на Картие”.

 На българския пазар досега са издадени романите й „Мястото на екзекуцията”, „Смърт в сенките”, „Струна в кръвта”, „Последното изкушение” , "Далечно ехо", "Чуждото страдание", "Възмездие от гроба", "Кървав лабиринт", "Скритият пожар", „Пътят на скелета” и др.