page contents Книжен ъгъл: Модерният "Додекамерон" на Иван Стамболов-Сула
Предоставено от Blogger.

Модерният "Додекамерон" на Иван Стамболов-Сула

26.5.14

Дванайсет приятели в продължение на дванайсет недели се събират във Вила „Ерика“, където твори един от най-конфликтните, но същевременно и един от най-гениалните живи готвачи на света.

Това е Задругата на Додекамерона, която подобно на младежите от ХIV век, които бягат от чумата във Флоренция, днес бяга от световната финансова и икономическа криза. Задругата има правило – на всяка сбирка, освен на изтънчените храни и напитки, приятелите ще се наслаждават и на по една история, разказана от някого от тях.

Сред тях са историите за възкръсналия заек, за опустошеното бунгало на поетесата, за прелитащия Бетовен, за въздуха в бъбреците, за убийството на фриленсърката и пъпчивата проститутка и за много други смешни и забавни случки.
Героите са градски хора на различна възраст и с различни занимания. Мнозина биха ги нарекли търтеи, безделници и пияници. Историите, които разказват, са действителни случки, разказвани, преразказвани, украсявани и доизмисляни в компания години наред.

Книгата е приятна и уютна за четене и както казва авторът, е еднакво подходяща и за плажа, и за пред камината, когато краката ти са увити в карирано одеяло, а в тях спи ленив дог.

Макар и лековата на пръв поглед, „Додекамерон“ е многопланова книга, в която авторът зад увлекателния сюжет е изградил стройна символна система, която по деликатен и ненатрапчив начин проследява второто и истинско раждане на душата от слизането ѝ в ада до възнасянето ѝ в Небесата. Формално „Додекамерон“ е цикъл от 12 новели, но всъщност е роман за едновременното съществуване на видимата и невидима действителност, на „този“ и на „онзи“ свят.

„Додекамерон“ е третата книга на Иван Стамболов след „Безобразна поезия“ и „Сула в огледалния свят (Дзен и изкуството да си обършеш гъза)“.

ИСТОРИИТЕ

1. Възкръсналият заек

Хер Дидев разказва за една мистерия в полите на Витоша, в която участват няколко животни и двама алпийски скиори. Какво ще изрови кучето и какво ще върнат стопаните?

2. Ратаонуй

Милен разказва колко подвеждащи могат да бъдат едни къси гащи, какви тайни крият и какви чудеса разкриват. Дали пишката, която се подава от съпружеските гащи, е съпружеска?

3. Баровецът-клошар

Разказът на Джовани за онова нещо, което може да накара един висш мениджър на рови в кофата за боклук. Големи мобифони и големи американски автомобили.

4. Прогресивното наследство

Батко се пита могат ли наследствата да бъдат плоски и разказва за един свой чичо и домашната му помощница. Кога наследниците не бързат да си получат наследството?

5. Писателят и кризата


Дълъг и объркан разказ на Пингвина за икономическата криза, босите пети на една селска мома и за това как фабрикант става пощаджия.

6. Опустошеното бунгало

Ланселот Каубоя разказва как организирана пиянска оргия опустошава душата на млада поетеса и дали класическото стихосложение е подходящо за изразяване на долни страсти.

7. Убийството на фриленсърката

Кинематографичен разказ на Цъфи за секс, убийства и възмездие. След като никой не харесва разказа, Батко връща духа на Додекамерона с историята на д-р Хекимян и пъпчивата проститутка.

8. Въздух в бъбреците

Борчо разказва за опасностите, които крие сексът и как постъпва мъдрият господин, за да се предпази от тях. Може ли при полов акт въздух да проникне в бъбреците и да причини неудобство?

9. Големият жокер

Разказ на Прохор за епично стълкновение, в което двамата  полицаи Туидълди и Туидълдъм разбират, че съществуват и сили, по-висши от тях. Струва ли си да минеш на червено и заслужава ли си да познаваш шефа на КАТ?

10. Труп на двора

Ото Панцер разказва за едно напиване в Копривщица, за един замръзнал сопол и за една майка, на която така и не се наложило да кажат, че синът ѝ е умрял.

11. Траурна агенция „Добре дошли!“

Добротица разказва история за общото между пицата на пещ и безплатното кремиране, за скърбящите ангели, модерния маркетинг и една клюкарка, която е на мнение, че хладилниците трябва да са тихи.

12. Лъжливата корепетиторка

Д-р Иван Стипеса разказва история за това как музикалната класика може да убие доверието на кварталния в една бедна старица, която всяка есен очаква кончината си. Може ли Бетовен да лети и ако може, дали ще е склонен да прелита пред вашите прозорци?