page contents Книжен ъгъл: 07/17
Предоставено от Blogger.

Ч. Дж. Бокс: Героите ми са истински хора

23.7.11

"Хермес" представя нов автор на криминалета от американския Север

Чарлс Джеймс Бокс, известен на приятелите си като Чък, живее в Уайоминг, САЩ, със съпругата си Лори и трите си дъщери. Преди да започне кариерата си на писател, Бокс е работил като помощник в ранчо, земемер, репортер и редактор за малък вестник. Понастоящем заедно със съпругата си развива туристически бизнес.

Авторът е човек, който обича заниманията на открито: ловувал е, яздил е кон, ловил е риба и е карал ски навсякъде из Уайоминг и планинските северни щати. Любовта на Ч. Дж. Бокс към природата и особената атмосфера на Севера е намерила отражение и в неговите над 10 публикувани романа.

Продължава...

Един силен глас

22.7.11

Новата книга на Мирослава Кортенска – „Глас от общественото мнение“ (Ентусиаст) съдържа публицистични текстове, критика и интервюта, коментари за българския преход, за промените, абсурдите и културата на упадъка. Тя е личен опит да се осмисли периодът от първото десетилетие на XXI век. Написаното в нея очертава един важен преход – формирането на обществено мнение. Книгата е документ за аргументите и позициите на един негов глас.

Продължава...

"Ера" представя: „Следотърсачът” и Орсън Скот Кард

Орсън Скот Кард, автор на знаменитата поредица за Ендър, се завръща с новия си роман „Следотърсачът”. С него писателят поставя началото на нова серия с главен герой Риг – момче, което притежава необикновената дарба да „вижда” миналото на хората.

Риг живее заедно с баща си в пълно уединение. Възрастният мъж го подготвя за бъдеще, за което момчето дори не подозира. Само те двамата знаят, че Риг притежава необикновената дарба да „вижда пътя” на хора, животни и дори растения стотици години назад.

Продължава...

Откъс: " Убийство без следи" и Пол Харпър

Вечеряха късно в „Крит“.
Женственият китаец с тънки мустачки и подстригана на черта черна коса носеше смокинг без вратовръзка. Другият беше привлекателен мъж с гъста кестенява коса, сивосини очи и волева брадичка. Беше облечен с кафяво спортно сако и кремав копринен панталон, а поведението му издаваше спокойна самоувереност.

Бяха заели ъглова маса близо до белия мраморен плот на бара. Пред тях имаше чинии с морски костур и високи чаши с кокосово мохито. Заведението бе претъпкано с типичната за квартал „Кастро“ космополитна и елегантна тълпа. Наситената розова светлина се отразяваше в многобройните огледала и прозорци.

Продължава...

Фотопогледът на Денди към тайните на София

20.7.11

София Енигма-Стигма" (ИК "Ентусиаст") събира между кориците си фоторазходките на Любомир Милчев ДЕНДИ из София, с които преоткриваме града по един изящен и европейски начин. Тя разкрива избирателността на един автор, притежаващ културата и погледа, които отварят светове и задават хоризонти там, където другите погледи отминават или се плъзват безучастно.

Продължава...

Всекидневният Вазов

19.7.11

Петко Тодоров

Най-приятното в „Неканоничният Вазов” на Катя Зографова са лакърдиите (изд. „Изток-Запад”). А най-малкото там е архаизирането на думи като „художница”.

Зографова е отказала чистия академизъм и разказва. Изважда на преден план „неканонични” негови творби с актуални към днешна дата русофобски и македонофилски теми, любовни – „митопоетични, етнокултурни и биографични сюжети”, сюжета „Евгения Марс” чрез неин пътепис от Цариград и прочее.

Продължава...

Класация "Книжен Ъгъл" - най-продавани книги 13 юли - 19 юли

1. Клайв Къслър, Дърк Къслър. Залезът на полумесеца. Бард

Продължава...

"Книги завинаги", вторник, 19 юли, 17 ч., 88 ФМ

Сладкодумно за големия класик - Катя Зографова и "Неканоничният Вазов" (Изток-Запад). Притчите на един арабски християнин от Израел - Джериес Авад за "Скритият дар" (AMG) пред Георги Митов-Геми. Тайните на викторианския дом - Бил Брайсън и "У дома" (Еднорог). Да четем през лятото - "Шумът на върбите" и Кенет Греъм (Ентусиаст), "Живот на заем" и Дъглас Кенеди (Колибри), "Страст" и Луиз Бегшоу (Хермес), Кои са "Ревенант" в трилогията на Ейми Плъм (Ера)? Премиери и класации. Награди за слушателите от "Рива" и "Сиела". И още  много... в "Книги   завинаги",  вторник, 19 юли, Алма Матер Класик ФМ, 17 ч., 88ФМ, с Гриша Атанасов и Петко Тодоров. Слушай тук.

Продължава...

Да чуем отново "Шумът на върбите"

Издателство „Ентусиаст“ публикува отново любимата книга на няколко поколения читатели - „Шумът на върбите“ от Кенет Греъм. Книгата е многократно преиздавана не само в Англия, но и по цял свят, и с право влиза в списъците с най-добрите детски заглавия на XX век.

През 1929 г., впечатлен от книгата на Кенет Греъм, Алън Милн, авторът на „Мечо Пух“, прави първата драматизация на „Шумът на върбите“, която носи името на един от героите ѝ „Жабокът от замъка Жабокрек“.

За първи път книгата излиза на български език през 1981 г. с рисунките на Петър Чуклев, а през 1996 г. е с илюстрации на Любен Зидаров. Третото издание на „Шумът на върбите“ е с прекрасното оформление на художника Виктор Паунов.

Продължава...

Откъс: "Живот назаем" от Дъглас Кенеди

18.7.11

„Живот на заем” не е просто трилър, изплетен от страсти, маниакалност, убийства и смяна на самоличността. Той повдига въпроси, над които си струва да се замислим – за компромисите и тяхната цена, за направените жертви и научените уроци.

Кинематографичността на романа не остава незабелязана и „Живот назаем“ получава своята успешна кино адаптация – „Човекът, който искаше да живее живота си“ (2010).

Режисьорът Ерик Лартиго е натрупал полезен опит като асистент на Едуард Молинаро и Емир Кустурица, а изпълнителите на главните роли Роман Дюрис и Катрин Деньов са залог за успех.

Продължава...

Ревенант - призованите да се завърнат

"Ера" започва трилогията на Ейми Плъм с "Обречени на безсмъртие"

В трилогията „Ревенант” Ейми Плъм успява да избяга от „оковите” на жанра и да създаде нови, изключително оригинални паранормални герои. След шествието на вампири и върколаци по страниците на романите авторката създава своя митология и базира поредицата си на нея. Именно това привлича вниманието към „Ревенант” и скоро Плъм сключва договор за публикуване на три книги.

Първият роман от серията - „Обречени на безсмъртие”, вече е подготвен за издаване в осем страни. В него по умел начин се вплитат екшън и романтика на фона на неповторимата атмосфера на Париж.

Продължава...

Лионес - английската Атлантида

Брайън Хотън*

Историята за потъналата земя Лионес (Lyonesse), често наричана „Английската Атлантида“, е включена в средновековния Артуров цикъл и може би е свързана и с по-стари келтски легенди за някакво унищожително наводнение. Царство Лионес включвало многобройни градове, гори и поля, както и 140 църкви, и всичко това било погълнато от вълните при едно катастрофално наводнение.

Според местната традиция от водите се спасил само един човек – героят Тревелиан, който на бял кон стигнал благополучно до някакво високо място. Лионес обикновено се локализира между английското графство Корнуол и островите Сили, на 45 км югозападно от бреговете на Обединеното кралство, но дали тази легендарна земя може да има реални географски координати?

Продължава...