page contents Книжен ъгъл: "Хипнотизаторът" или кой се крие зад Ларш Кеплер
Предоставено от Blogger.

"Хипнотизаторът" или кой се крие зад Ларш Кеплер

21.11.11

Почитателите на Стиг Ларшон ще бъдат приятно изненадани, че на литературната сцена се появи негов достоен заместник. Новата шведска звезда Ларш Кеплер заслужено се нарежда сред най-популярните автори на криминални четива в световен мащаб.

Зад нея се крие един изключително успешен творчески тандем – съпрузите Александър и Александра Андорил. В живота те са щастливо семейство с три дъщери, а в литературата са избрали псевдонима Ларш Кеплер не случайно - като почит към световноизвестния шведски писател Стиг Ларшон и големия учен Йохан Кеплер.



Още с появата си техният първи роман „Хипнотизаторът“ (Ентусиаст) заема челни позиции в класациите за книги в Швеция, а по-късно и в много страни по света. Днес „Хипнотизаторът“ е преведен на над 30 езика. През октомври 2012 г. се очаква и световната премиера по кината на екранизацията на романа, дело на режисьора Ласе Халстрьом.

Криминалният инспектор Юна Лина е главно действащо лице в трите романа на Ларш Кеплер. Действието в „Хипнотизаторът“ се развива в град Тумба, Швеция, където инспектор Лина разследва жестоко тройно убийство. Извършителят е на свобода, а има оцелял свидетел – момчето, чието семейство e убито.

Детето е в тежко психично състояние. В мразовитите декемврийски дни преди Коледа трябва наистина да се бърза, преди убиецът да посегне и на сестрата на оцелялото момче. Остава само една възможност за разплитане на случая – хипнозата.

Преди десет години доктор Ерик Мария Барк се е занимавал усилено с хипноза, но е обещал да не прибягва до нея заради професионални проблеми и морални обвинения, произтекли от ужасни събития, случили се с негова терапевтична група. Обетът е нарушен и момчето хипнотизирано.

Хипнотизаторът успява да извади страшната истина за гибелта на семейството на Йозеф и за ролята на сина им в зловещите събития. Резултатът от сеанса повлича като лавина едно след друго събития на ръба между живота и смъртта.

Разтърсващо преживяване за любителите на добрите трилъри, „Хипнотизаторът“ притежава най-добрите качества на брилянтните шведски криминални романи от последните години, които печелят световна публика.

Историята е наситена с много психологизъм и реализъм едновременно, а напрегнатото действие несъмнено задържа вниманието на читателите до самия ужасяващ край.  Романът притежава всичко, което те очакват от един добър трилър – динамичен, добре замислен, многопластов.

На въпроса как са могли да напишат толкова смразяващ трилър като „Хипнотизаторът“и защо шведските трилъри са толкова успешни, авторите отговарят така: „По някакъв начин шведското общество е много добро, почти перфектно на повърхността си, а това подтиква писателите да видят онова, което е под повърхността... Ние се чувстваме сигурни в Швеция. Ето защо можем да пишем тези ужасяващи книги и да открием истински плашещото…“.

Успешният писателски тандем има още два романа – „Договорът „Паганини“ и „Свидетелят на огъня“. Поотделно Александър и Александра Андорил имат свои творчески биографии и известност, но решават да създадат нова идентичност, с която читателите да свързват съвместно написаните им криминални романи.

Александър Андорил има публикувани девет книги преди „Хипнотизаторът“, но с никоя не преживява толкова голям успех и световната слава, така както с първия роман на Ларш Кеплер.

„Хипнотизаторът“ едва ли ще остане единственият филмиран роман на Кеплер, тъй като критиците отбелязват, че книгите му са изключително визуални.

Самите автори признават, че са почитатели на киното и че съзнателно са избрали жанра, защото оценяват големите му предимства – да стига до широка аудитория, да пресича лесно границите – и вярват, че предимство на техния тандем е възможността да предложат и мъжката, и женската гледна точка в своите произведения.